Waarom zou je accountant willen worden?

We horen het steeds meer: “Het tekort aan accountants neemt alleen maar toe. Jongeren kiezen steeds minder vaak voor de accountancy en je ziet, naast de vergrijzing die op de hele arbeidsmarkt zichtbaar is, heel wat jong talent vertrekken naar andere sectoren omdat de werkdruk op de accountantskantoren als (te) hoog ervaren wordt. De huidige Generatie Z zoekt meer balans tussen werk en privé”

Het gekke is dat dat prima te vinden is binnen de accountancy! En dat het met die werkdruk tegenwoordig ook wel meevalt. Waarom is dat zo weinig bekend? En hoe brengen we dat voor het voetlicht en maken we dit prachtige vak weer aantrekkelijk? Door meer hierover te vertellen en te delen is onze overtuiging. Daar maken we vandaag graag een start mee: Stel je eens voor dat je een baan hebt die niet alleen uitdagend is, maar ook echt lonend. Waarbij je voortdurend kunt leren en jezelf kunt ontwikkelen en waarin je een tastbare impact hebt op individuen en organisaties? Lijkt dat je wat? Dan is accountant worden misschien wel de perfecte keuze voor jou!

1.    Een waardevolle en uitdagende baan

Accountants spelen een cruciale rol in de financiële wereld. Ze zorgen ervoor dat financiële gegevens nauwkeurig worden vastgelegd, rapporteren over de financiële gezondheid van organisaties en helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen. Hierdoor zijn accountants gewaardeerde partners voor hun klanten en werkgevers, en dragen ze bij aan het succes en de groei van bedrijven.

2. Een combinatie van werken en leren

Als accountant blijf je jezelf voortdurend uitdagen en ontwikkelen. Financiële wet- en regelgeving verandert voortdurend, en het is aan jou om bij te blijven en je kennis up-to-date te houden. Je kunt dit combineren met je werk, waarin je praktische ervaring opdoet en complexe vraagstukken aanpakt. Deze combinatie van werken en leren maakt het beroep dynamisch en stimulerend.

3. Klantcontact vanaf dag één

Een carrière als accountant biedt je de mogelijkheid om nauw samen te werken met klanten van uiteenlopende achtergronden en sectoren. Van kleine ondernemers tot grote bedrijven, jouw rol gaat verder dan alleen cijfers. Je wordt een betrouwbare adviseur en bouwt sterke relaties op met je klanten, gebaseerd op vertrouwen en expertise.

4. Intellectueel uitdagend en afwisselend werk

De financiële wereld is complex en voortdurend in beweging. Als accountant ben je voortdurend bezig met het analyseren van gegevens, het oplossen van financiële vraagstukken en het identificeren van strategische kansen. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen en verrassingen met zich mee, waardoor je scherp en alert blijft en je intellectueel wordt uitgedaagd.

5. Jouw werk doet ertoe en wordt gewaardeerd in de samenleving

Als accountant speel je een essentiële rol in het vertrouwen dat mensen en bedrijven hebben in het financiële systeem. Je helpt bij het bevorderen van transparantie en eerlijkheid, en je draagt bij aan het waarborgen van financiële stabiliteit in de samenleving. Je werk wordt gewaardeerd en erkend als een belangrijke pijler van het bedrijfsleven en de economie.

6. Een gezonde balans tussen werk en vrije tijd

Een evenwichtige balans tussen werk en privéleven is essentieel voor ons algehele welzijn. Als accountant heb je te maken met een gestructureerde werkomgeving met regelmatige werkuren. Dit biedt je de mogelijkheid om te genieten van je vrije tijd, je passies na te jagen en quality time door te brengen met vrienden en familie.

Onze (assistent) accountants ervaren persoonlijk hoe verrijkend en boeiend deze carrière kan zijn. Het is een beroep dat je uitdaagt, je beloont met waardevolle ervaringen en je in staat stelt om een verschil te maken in de wereld. We werken dagelijks samen met diverse klanten die ons blijven inspireren. Mocht je overwegen om accountant te worden, dan hopen wij dat deze blog je heeft geholpen om een duidelijk beeld te krijgen van de vele voordelen die deze carrière te bieden heeft.

Meer weten?

En wil je meer weten over hoe je carrière er bij ETL Accountants en Adviseurs uit zou kunnen zien. Neem dan contact op. Ik vertel je er graag meer over!

Bianca Doeve

Recruitment en Arbeidsmarkt
06 - 281 28 933