Balanceren in de Accountancy - Hoe plezierig te werken onder hoge werkdruk

Als (assistent) accountant of fiscalist kan de werkdruk soms hoog zijn, vooral tijdens drukke periodes zoals belastingseizoenen of het afronden van financiële rapporten. Het is essentieel om manieren te vinden om met plezier te blijven werken in dit mooie vakgebied, ondanks de uitdagingen van een hoge werkdruk. Hier zijn enkele tips om hiermee om te gaan:

1.      Time management: Leer effectief om te gaan met je tijd. Prioriteer taken, maak een to-do lijst en focus op de belangrijkste taken eerst. Het helpt om een goede planning te hebben en realistische deadlines te stellen.

2.      Delegeer: Als je een leidinggevende positie hebt en een team hebt om mee te werken, zorg er dan voor dat je taken delegeert naar de juiste mensen. Dit helpt niet alleen de werkdruk te verminderen, maar het geeft ook je teamleden de kans om zich te ontwikkelen en verantwoordelijkheid te nemen.

3.      Communiceer met het team: Open communicatie met collega’s en leidinggevenden is essentieel. Als je merkt dat de werkdruk te hoog is, bespreek dit dan met je team om mogelijke oplossingen te vinden.

4.      Stel grenzen: Het is belangrijk om jezelf niet te overbelasten. Leer nee te zeggen tegen extra werk als je al aan je capaciteit zit. Wees eerlijk over wat je kunt bereiken binnen een bepaalde periode.

5.      Neem pauzes: Zorg ervoor dat je regelmatig korte pauzes neemt tijdens het werken. Een korte wandeling, wat strekoefeningen of gewoon even ontspannen kan helpen om je energie op peil te houden.

6.      Blijf gezond: Gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen zijn cruciaal om stress te verminderen en met hoge werkdruk om te gaan.

7.      Ontwikkel jezelf: Blijf investeren in je eigen ontwikkeling en leer nieuwe vaardigheden die je werk efficiënter kunnen maken. Hierdoor kun je beter omgaan met complexe taken.

8.      Zoek steun: Praat met collega's of zoek professionele steun als je merkt dat de werkdruk te veel wordt. Soms kan het delen van ervaringen en gevoelens met anderen helpen om ermee om te gaan.

9.      Vind voldoening in je werk: Herinner jezelf aan de waarde van je werk als accountant of fiscalist en hoe het bijdraagt aan het helpen van anderen. Het gevoel van voldoening kan je motiveren, zelfs tijdens drukke tijden.

10.      Vermijd perfectionisme: Streef naar kwaliteit in je werk, maar probeer te voorkomen dat je vast komt te zitten in perfectionisme. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over wat haalbaar is in een bepaalde tijdsspanne.

Het omgaan met werkdruk is een voortdurend leerproces. Door gezonde gewoonten te ontwikkelen en effectieve coping strategieën toe te passen, kun je met plezier blijven werken in het mooie vakgebied van accountancy en fiscaliteit.